Nitro Cold Brew

NITRO COLD BREW – kawa macerowana* na zimno przez 24 godziny
(bazujemy na najwyższej jakości ziarnach segmentu Specialty wypalonych przez czołowe polskie palarnie), która po procesie maceracji i podwójnej filtracji przelewana jest do KEGa i nasycana czystym azotem. Podawana na trzech kostkach lodu idealnie orzeźwia, pobudza ciało i umysł, a także dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Po raz pierwszy Nitro Cold Brew zostało zaprezentowane przez palarnię Stumptown (USA) w czerwcu 2013 roku. W Polsce jesteśmy jedną z pierwszych kawiarni serwujących „kawę z kija”.

Dlaczego nasycana azotem? ponieważ azot nadaje niepowtarzalną kremową piankę znaną m.in. z klasycznych irlandzkich stoutów jak Guinness, dzięki czemu kawa jest bardziej gładka i kremowa w odczuciu w ustach. Poza tym azot delikatnie ujarzmia kwasowość i gorycz.
Podobno azot ma jeszcze jedną istotną funkcję, mianowicie przyspiesza wchłanianie Kofeiny 🙂

*Maceracja – długotrwałe moczenie jakiegoś surowca w wodzie lub odpowiednim rozpuszczalniku w celu jego zmiękczenia lub wydzielenia określonego składnika. Słownik PWNa